10 zasad bezpiecznego stosowania antybiotyków

10 zasad bezpiecznego stosowania antybiotyków

22 lipca, 2019 0 przez Łukasz Durajski

Decyzja o zastosowaniu antybiotyku budzi u wielu rodziców obawy przed konsekwencjami takiego leczenia. Część z nich boi się powikłań – m.in. osłabienia, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego czy zakażeń grzybiczych. Z drugiej jednak strony brak leczenia choroby o podłożu bakteryjnym może spowodować ciężkie powikłania, dające się we znaki nawet wiele lat po zachorowaniu. Dlatego też jeśli lekarz zaleci antybiotyk to trzeba go zastosować pamiętając jednak o poniższych zasadach. Pozwolą one wykorzystać lek jak najlepiej, minimalizując jednocześnie ryzyko powikłań.

1. Zanim lekarz wystawi receptę na antybiotyk – poinformuj go jeśli Twoje dziecko miało kiedyś dolegliwości związane z przyjmowaniem konkretnego preparatu, pozwoli to uchronić je przed powtórką przykrych dolegliwości.

2. Zawsze podawaj antybiotyk tyle dni ile zalecił lekarz (skrócenie leczenia może grozić powikłaniami lub nawrotem choroby).

3. Zawsze podawaj probiotyk (tzw. “dobre bakterie”).

4. Staraj się uwzględnić w diecie produkty zawierające prebiotyki (substancje stymulujące rozwój ” dobrych” bakterii) – naturalnie występują w cebuli, ziemniakach, bananach, kaszach, np. gryczanej).

5. Antybiotyk należy popijać wodą!  Soki, mleko, kawa lub herbata mogą zaburzyć jego prawidłowe wchłanianie.

6. Podawaj antybiotyk regularnie, staraj się nie zmniejszać ani nie zwiększać odstępów między kolejnymi dawkami.

7. Jeśli dziecko przyjmuje jakieś leki na stałe – poinformuj o tym lekarza, niektóre leki mogą wchodzić w reakcje z antybiotykiem zmieniając jego skuteczność lub powodując wystąpienie działań niepożądanych.

8. Nie zmieniaj zaleconej dawki, nawet jeśli wydaje Ci się za duża –  jeśli masz wątpliwości skonsultuj się ponownie z lekarzem.

9. Przechowuj lek zgodnie z informacją na ulotce – np. zawiesinę (antybiotyk, który powstaje po rozpuszczeniu proszku) zazwyczaj przechowuje się w lodówce.

10.  Pilnuj, by w diecie znalazły się owoce, warzywa (zawierają witaminy i minerały) oraz produkty mleczne i kiszone (naturalne źródła probiotyków). Ogranicz cukry– są pożywką dla bakterii.

Autor: @insta_pediatra