Bujda farmaceutyczna – zakwaszenie organizmu [Eliminacid]

Bujda farmaceutyczna – zakwaszenie organizmu [Eliminacid]

Marzec 24, 2019 0 przez Łukasz Durajski

Tym razem szeroko w reklamach pokazywany preparat na zakwaszenie organizmu. Na początku należy zastanowić się nad kilkoma definicjami.

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu to pewnego rodzaju kompromis w naszym organizmie. 

Skala pH pozwala ona na ocenę kwasowości i zasadowości wybranych roztworów na podstawie obecnych w nich jonów, a jej zakres wynosi od 0 do 14. Roztwory o pH mniejszym niż 7 mają charakter kwasowy, natomiast roztwory o pH większym niż 7 charakteryzuje odczyn zasadowy.

Krew w naszym organizmie na pH między 7,35-7,45. 

Kwasica występuje wówczas, gdy w organizmie gromadzą się w nadmiernych ilościach substancje kwaśne lub w wyniku znacznej utraty substancji zasadowych. W przypadku zasadowicy jest odwrotnie – w organizmie gromadzone są substancje zasadowe lub dochodzi do utraty substancji kwaśnych. 

Co jest ważne, nasz organizm sam dba o zatrzymanie pH płynów ustrojowych na tym samym poziomie. Służą do tego przede wszystkim układy buforowe t.j. węglanowy, fosforanowy oraz wiele mechanizmów regulujących m.in. wentylacja płuc i odpowiednia praca wątroby i nerek.  Jak możemy zauważyć, jesteśmy wyposażeni w sposobów utrzymania pH organizmu a tym samym poziomie. W jakich sytuacjach zatem dochodzi do zaburzeń równowagi kwasowo- zasadowej? 

Należy jednak pamiętać, że kwasica to nie to samo co zakwaszenie. Kwasica jest ciężkim stanem zdrowia zagrażającym życiu. Wówczas pomoc udzielana jest na oddziale intensywnej terapii, a nie poprzez połknięcie reklamowanego suplementu diety.

Medycznie pojęcie zakwaszenie organizmu nie istnieje. Jest to potoczne określenie, które związane jest z zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej. 

Żywienie w bardzo nieznacznym stopniu może wpływać na pH krwi; według doniesień naukowych może to być wpływ w zakresie 0,01–0,02 jednostek. Sama dieta nie może spowodować drastycznych zmian w pH krwi, jeżeli takie są stwierdzone i dochodzi do kwasicy organizmu wówczas pacjent wymaga pilnej konsultacji lekarza i ewentualnej wizyty w szpitalu.

Ważne są tutaj dwa pojęcia takie jak kwasica i zasadowica organizmu. Oba są bardzo często mylone  z zakwaszeniem organizmu. Do kwasicy dochodzi do sytuacji kiedy w naszym organizmie zgromadzą się substancje kwaśne, odwrotnie w przypadku zasadowicy. No ale zaraz, przecież przed chwilą napisałem, że mamy naturalne mechanizmy obronne przed gromadzeniem takich substancji, no to skąd w takim razie ta kumulacje. I tu jest właśnie punkt kulminacyjny całego wywodu, do takich sytuacji dochodzi niezwykle rzadko, zwykle w przebiegu ciężkich chorób, niejednokrotnie zagrażających życiu. Są to poważne zaburzenia wentylacji płuc, pracy wątroby oraz nerek. Warto jednocześnie podkreślić, że zakwaszenie organizmu nie ma nic wspólnego z kwasicą. 

Może autorzy tego określenia mieli na myśli zmiany pH w moczu. W momencie, gdy stosujemy dietę mieszaną pH moczu może być lekko kwaśne (6–6,5), u mięsożerców, którzy spożywają duże ilości mięsa, ryb, podrobów czy jaj – pH moczu jest bardziej kwaśne (5–5,5), natomiast u wegan czy wegetarian – pH moczu jest obojętne albo lekko zasadowe (7–8). 

Najważniejszymi składnikami pokarmowymi o działaniu zasadotwórczym są:

  • sód, 
  • potas, 
  • magnez,
  • wapń.

Największym działaniem kwasotwórczym charakteryzują się natomiast:

  • chlor, 
  • fosfor,
  • siarka. 

Stosowanie suplementów diety zawierających pierwiastki zasadotwórcze (sód, potas, magnez, wapń) w celu tzw. odkwaszenia organizmu nie ma żadnego uzasadnienia naukowego. 

Podstawową zasadą utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu jest prowadzenie zdrowego stylu życia oraz zbilansowana dieta.

Skład: 

  • kwas foliowy
  • witamina C (kwas askorbinowy)
  • witamina B1 (tiamina)
  • cynk
  • żelazo
  • witamina B6 (pirydoksyna)
  • witamina B12 (cyjanokobalamina)
  • jod
  • wyciąg z zielonej herbaty
  • witamina E (tokoferol)
  • witamina B5 (kwas pantotenowy)
  • witamina PP (niacyna)
  • witamina H (biotyna)
  • witamina B2 (ryboflawina)
  • wyciąg z korzenia mniszka lekarskiego
  • wyciąg z kwiatów róży stulistnej

Przyjrzyjmy się najpierw wyciągom roślinnym obecnym w preparacie:

1.    Wyciąg z zielonej herbaty – popularny w preparatach na odchudzenie, zawiera wiele antyoksydantów, pomagających neutralizować wolne rodniki. No cóż… nic o zakwaszeniu. 

2.    Wyciąg z korzenia mniszka lekarskiego – bardzo popularny surowiec farmaceutyczny o działaniu głównie moczopędnym oraz wspomagającym trawienie. Być może to zwiększone oddawanie moczu ma dawać efekt „oczyszczenia organizmu”

3.    Wyciąg z kwiatów róży stulistnej – co ciekawe, nie jest to roślina lecznicza. Znana roślina ozdoba, używana w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym. 

Reszta składników tego suplementu, to standardowy preparat multiwitaminowy, w przypadkach niedoborów niektórych z tych składników, przyjmowanie tego konkretnego mogłoby poprawić stan skóry, włosów, czy paznokci. Pamiętajmy jednak, że po pierwsze nigdy nie wystąpią u nas niedobory tych wszystkich składników na raz, a chęci uzupełnienia jednego mogą skutkować przedawkowaniem innych. Po drugie jest to suplement diety, więc nie mamy konkretnych badań potwierdzających zawartość podanych w składzie składników. 


  1. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/186770,zakwaszenie-organizmu-prawda-czy-mit
  2. https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/zakwaszenie-organizmu—prawda-czy-mit-

autorzy:

Rafał Sochacki @atorwastatyna,www.instagram.com/atorwastatyna

Łukasz Durajski