Dieta a autyzm

Dieta a autyzm

21 września, 2018 1 przez admin

Etiologia autyzmu nie jest do końca poznana, niemniej bierze się pod uwagi kilka czynników, które predysponują do rozwoju autyzmu:

  • genetyczne
  • prenatalne i perinatalne (płeć męska, starszy wiek rodziców, stan zdrowia matki, infekcje wirusowe w ciąży, dotychczas przerwane ciąże, niedotlenienie okołoporodowe, poród wywoływany farmakologicznie, depresja)
  • środowiskowe

Warto zwrócić uwagę, że dzieci z autyzmem mają szczególnie uwrażliwioną uwagę w kontekście tego co jedzą. U dzieci mamy z założenia wybiorczy mechanizm zjadania, natomiast u autystycznych pacjentów jest on szczególnie nasilony. Tego typu zachowania u dzieci autystycznych przyczyniają się do większych niedoborów w porównaniu do zdrowych rówieśników. Najczęściej dotyczy to mniejszej zawartości witaminy A, D i K oraz wapnia.

Autyzm a dieta bezglutenowa i bezkazeinowa

Dzieci z autyzmem mają częściej problemy gastryczne w stosunku do dzieci zdrowych. Produkty mleczne to podstawowe źródło pokarmu u dzieci do 1 r.ż. Gluten natomiast podawany jest od 6 m.ż. W randomizowanych badaniach nie potwierdzono jednoznacznie wpływu diety bezglutenowej i/lub bezkazeinowej na autyzm. W bardzo wielu badaniach sugeruje się brak wpływu eliminacji glutenu i kazeiny na poprawę zdrowia u dzieci z autyzmem.

Suplementy

Ze względu na wiele ograniczeń nie udało się wykonać wiarygodnych badań i zaleceń dotyczących stosowania suplementów w zakresie poprawy zdrowia u dzieci z autyzmem. Niemniej pojawiły sie badania, w których wykazano:

  • poprawę snu przy stosowaniu preparatów multiwitaminowych
  • korzystny wpływ L-karnityny na wystąpienie objawów autyzmu
  • poprawę w interakcjach społecznych przy stosowaniu THB (tetrahydobiopteryny)

Dieta ketogenna

W tym przypadku mówimy o spożywaniu produktów wysokotłuszczowych, niskobiałkowych i niskowęglowodanowych.

Zaleca się stosowanie tej diety u dzieci z autyzmem przez okres około 2-3 lat. Dieta ta przyczynia się do złagodzenia objawów autyzmu.

Dieta niskoszczawianowa

W badaniach naukowych wykazano, że u dzieci z autyzmem występuje 3-krotnie większe stężenie szczawianów niż u dzieci zdrowych. Tym samym powstało założenie, że powinniśmy ograniczyć ilość szczawianów w diecie u dzieci autystycznych.

Produkty bogate w szczawiany:

  • szpinak
  • burak
  • czarna herbata
  • figi
  • cytryna
  • ciemne wingrono
  • płatki owsiane
  • orzeszki ziemne
Fot. pixabay.com