Dieta śródziemnomorska a nowotwory

Dieta śródziemnomorska a nowotwory

12 listopada, 2019 0 przez Łukasz Durajski

Nowotwory to jeden z największych problemów współczesnego świata. Według WHO znajdują się w pierwszej dziesiątce największych zagrożeń dla ludzkości.

Zapadalność w Polsce wynosi około 110 tysięcy, a statystyki są nieubłagalne, bo tylko 30% tych osób ma szanse na wyleczenie.

Jak zatem zapobiegać? Czy istnieje lekarstwo na raka?

Zdecydowanie tak. Odpowiedź jest prosta DIETA.

Tak moi drodzy, dieta to remedium na wszystko, nie ma wybacz. Ale jaka dieta jest właściwa? Czy taka istnieje? Na pewno, i nie jest nią żadna dieta cud. Właściwa dieta, to dieta dobrze zbilansowana.

Nasza dieta powinna być bogata w lipidy, ale takie o dużej wartości odżywczej i budulcowej. Zaliczamy do nich:

  • skwalen,
  • alkiloglicerole,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6),
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9),
  • astaksantyna,
  • koenzym Q10,
  • likopen,
  • luteina.

Pewnie niektóre z nazwy już kojarzycie.

Czy kwasy tłuszczowe wpływają na nowotwory?

Otóż okazuje się, że tak:

  1. guzy mózgu

Jak pokazały badania naukowców z Instytutu Zdrowia Kobiet i Dzieci ze Szwecji oraz Szkoły Medycznej na Harvardzie u pacjentów z guzem mózgu – neuroblastomą zaobserwowano deficyt DHA.

Podobnie u pacjentów z glejakami czy oponiakami mózgu.

Okazało się, że komórki nowotworowe tych nowotworów przekształcają DHA w toksyczny związek (17-Hp-DHA), który niszczy komórki nowotworowe. Działa to trochę tak, że dzięki DHA organizm rozpoznaje komórki nowotworowe i może z nimi walczyć.

  1. rak płuc

Ciekawy przypadek opisywany w literaturze 78-letniego pacjenta ze złośliwym nowotworem płuc. Pacjent podjął decyzję o rezygnacji z chemioterapii proponowanej przez lekarzy, ale zdecydował się zmienić swoją dietę. Postanowił spożywać dziennie 15g kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA). Jednocześnie zredukował spożycie kwasów omega-6. Tym samym w jego diecie dominowały ryby, warzywa, owoce i oliwa z oliwek – przyznacie, że zdrowo na maxa.

No i okazało się po trzech latach, że guzy na obu płucach zniknęły. Warto też tutaj dodać, że przez cały czas w wynikach u pacjenta poziom cholesterolu był w normie.

Dużym badaniem wykonanym przez Norwegów, gdzie przebadano 68 tysięcy kobiet ze świeżo rozpoznanym rakiem:

  • głównie piersi,
  • jelita grubego,
  • płuca,

pokazano, że spożycie codziennie oleju z wątroby dorsza przez rok (kobiety były poddawane regularnej terapii) zmniejszyło ryzyko zgonu u pacjentów z rakiem płuc aż o 44%.

Bardzo ciekawe doniesienia dające wiele nadziei pacjentom z chorobą nowotworom. Czekamy na randomizowane badania i zalecenia w zakresie postępowania u pacjentów onkologicznych.

Bibliografia

  1. Gleissman H. et all FASEB J. 24, 906-915, 2010
  2. Ronald S. Pardini et all Nutrition and cancer, 52(2), 121–129, 2005
  3. Skeie G. Braaten T. et all Int. J. Cancer: 125, 1155–1160 (2009)
  4. Szostak W. B., Szostak-Węgierek D. Przegląd Lekarski 2006/63/4
  5. Lewkowicz N. Lewkowicz P. Kurnatowska A. Tchórzewski H. Pol. Merk. Lek., 2006 XX,119,598
  6. Lewkowicz P. Banasik M. Głowacka E. Lewkowicz N. Tchórzewski H. Pol. Merk. Lek., 2005 XVIII,108,686-692