Dieta wegetariańska u dziecka

Dieta wegetariańska u dziecka

29 listopada, 2019 0 przez Łukasz Durajski

Dieta wegetariańska to przede wszystkim wyzwanie dla rodziców. Nie ma powodu, aby z automatu z niej rezygnować, ale jak zresztą zawsze są plusy dodatnie i plusy ujemne. Bez względu na rodzaj stosowanej diety musimy pamiętać, że musi ona być dobrze zbilansowana, jest to ważne szczególnie u dzieci, które rosną i potrzebują odpowiednich składników.

Istnieje wiele typów diety wegetariańskiej. Pewnego rodzaju odmianą jest dieta wegańska, czyli taka, gdzie nie zjada się mięsa czy innych produktów odzwierzęcych, jak jaka czy nabiał. Do innych odmian diety wegetariańskiej zaliczamy:

  • laktoowowegetarianizm (dieta wegetariańska z nabiałem i jajkami),
  • laktowegetarinizm (dieta wegetariańska z nabiałem),
  • owowegetarianizm (dieta wegetariańska z jajkami),
  • weganizm,
  • witarianizm (dieta składająca się tylko z surowych warzyw i owoców),
  • frutarianizm (zjadane są tylko te owoce i warzywa, które same odpadną od roślin),
  • semiwegetarianizm (w dieta można stosować drób i ryby),
  • pollowegetarianizm (można stosować drób),
  • fleksitarianizm (mięso okazjonalnie).

 

Jakie są korzyści ze stosowania diety wegetariańskiej u dzieci?

  • mniejsza ilość tłuszczów,
  • brak lub niewielka ilość cholesterolu,
  • bardzo dużo witamin,
  • duża ilość błonnika,
  • mało soli.

Jakie są wady stosowania diety wegetariańskiej?

  • zbyt mało kalorii zjadanych w ciągu dnia,
  • mało białka,
  • niski poziom aminokwasów,
  • brak wit. B12,
  • niska zawartość wapnia, żelaza, cynku,
  • niska zawartość witaminy D.

 

O czym musimy pamiętać, gdy zdecydujemy się zastosować dietę wegetariańską u naszego dziecka?

1. Potrzebna energia

Dziecko musi zjadać pięć posiłków dziennie, a w przypadku diety wegetariańskiej musimy pamiętać, aby produkty były zdrowe i wysokoenergetyczne. Warto dziecku dodawać do posiłków, np. pestki dyni, słonecznik, sezam, orzechy, oliwki, awokado, tofu, żółtko jaj czy tłuste produkty mleczne.

2. Białko nie tylko dla sportowców

Białko jest istotnym budulcem w naszym organizmie, dlatego jest tak ważny szczególnie u dzieci. Jest źródłem aminokwasów – niektórych organizm sam nie potrafi wyprodukować i dostarczamy je z jedzeniem. Rośliny są zdecydowanie bardziej ubogobiałkowe. Dodatkowo trzeba pamiętać, że białko roślinne wykazuje niższą strawność.

3. Witamina B12

Suplementacja witaminy B12 jest bardzo ważna podczas stosowania diety wegetariańskiej. Jej niedobór może spowodować anemie megaloblastyczną czy choroby neurologiczne. Gdy zaczyna w organizmie brakować witaminy B12 pacjent może odczuwać zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, problemy z pamięcią a nawet obniżenie odporności.

4. Żelazo i cynk

To dwa pierwiastki, o których musimy szczególnie pamiętać. Zbyt mała ilość spożywanego żelaza może powodować m.in. anemię niedobarwliwą. Żelazo występuje w formie hemowej (Fe2+) oraz niehemowej (Fe3+). Organizm wchłania właśnie postać hemową, a rośliny zawierają niehemową.

5. Witamina D

Niedobory tej witamy są zauważalne. Z tego typu niedoborami borykamy się również u dzieci, które są na standardowej diecie.

 

Reasumując polscy eksperci Instytutu Żywości i Żywienia polecają dietę wegetariańską pod warunkiem odpowiedniego zbilansowania diety. Dieta wegetariańska może być wyzwaniem dla rodziców szczególnie u “niejadków”. Warto wiedzieć, że diety roślinne zapobiegają występowaniu otyłości u dzieci.

 

Fot: Pixabay.com