Jak działa likopen?

Jak działa likopen?

2 grudnia, 2019 0 przez Łukasz Durajski

Likopen, kolejne ważne słowo do zapamiętania.

Jest to barwnik czerwony, który naturalnie występuje w przyrodzie. Znajdziemy go m.in. w pomidorach, czerwonych grejpfrutach czy papaji.

Dzięki cechom przeciwutleniającym jest bardzo wartościowym składnikiem naszej diety. Trzeba tutaj zaznaczyć, że nie tylko pozbywa się wolnych rodników, ale również wspiera działanie innych przeciwutleniaczy jak luteina.

Likopen bierze udział w zmniejszeniu ryzyka powstawania blaszki miażdżycowej poprzez redukcję wskaźnika sztywnienia tętnic, jest to związane z utlenianiem LDL („złego” cholesterolu). Dawka 75 mg likopenu dziennie obniża o ponad 30% stopień utlenienia LDL.

Bardzo ciekawe badanie przeprowadzili Brytyjczycy, którzy ocenili spadek poziomu całkowitego cholesterolu o 6% ora LDL o 13% u pacjentów spożywających 27mg likopenu dziennie w postaci 400ml soku pomidorowego przez 3 tygodnie. Do podobnych wniosków doszli izraelscy badacze: reedukacja LDL o 14% u pacjentów spożywających 60mg likopenu dziennie.

Amerykańscy badacze natomiast przebadali grupę aż 40 000 kobiet, które spożywały 10mg +/- 6mg likopenu dziennie (przetwory pomidorowe). Zaobserwowano u nich mniejsze ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej aż o 50%.

Badania naukowe pokazują również, że likopen ma działanie chroniące przed nowotworami. Spożywanie średnio 18 mg likopenu dziennie przez 6 lat zmniejszyło ryzyko rozwoju raka prostaty u mężczyzn o blisko 20%, w porównaniu do tych panów, którzy spożywali tylko 3 mg dziennie.

Ważne jest, aby osoby palące zadbały o poziom spożywane likopenu, bo jak pokazują badania u nich jest on o 20% niższy niż u osób niepalących.

Dzienne zapotrzebowanie na likopen wynosi min. 15 mg.

Bibliografia

  1. Kim OY, Yoe HY, Kim HJ, Park JY, Kim JY, Lee SH, Lee JH, Lee KP, Jang Y, Lee JH. Independent inverse relationship between serum lycopene concentration and arterial sti ness. Atherosclerosis. 2010 Feb;208(2):581-6.
  2. Graham DL, Carail M, Caris-Veyrat C, Lowe GM. Cigarette smoke and human plasma lycopene depletion. Food Chem Toxicol. 2010 Aug-Sep;48(8-9):2413-20.
  3. Bronkowska M, Biernat J. Evaluation of lycopene intake in daily food rations of women from the Lower Silesia region
  4. Heinrich U, Tronnier H, Stahl W, Béjot M, Maurette JM. Antioxidant supplements improve parameters related to skin structure in humans Skin Pharmacol Physiol. 2006;19(4):224-31.
  5. Darvin M, Patzelt A, Gehse S, Schanzer S, Benderoth C, Sterry W, Lademann J.Cutaneous concentra- tion of lycopene correlates signi cantly with the roughness of the skin. Eur J Pharm Biopharm. 2008 Aug;69(3):943-7.
  6. Silaste ML, Alfthan G, Aro A, Kesäniemi YA, Hörkkö S. Tomato juice decreases LDL cholesterol levels and increases LDL resistance to oxidation.Br J Nutr. 2007 Dec;98(6):1251-8.
  7. Fuhrman B, Elis A, Aviram M. Hypocholesterolemic e ect of lycopene and beta-carotene is related to suppression of cholesterol synthesis and augmentation of LDL receptor activity in macrophages. Bio- chem Biophys Res Commun. 1997 Apr 28;233(3):658-62.
  8. Rissanen TH, Voutilainen S, Nyyssönen K, Lakka TA, Sivenius J, Salonen R, Kaplan GA, Salonen JT. Low se- rum lycopene concentration is associated with an excess incidence of acute coronary events and stroke: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study.Br J Nutr. 2001 Jun;85(6):749-54.
  9. Tang FY, Cho HJ, Pai MH, Chen YH. Concomitant supplementation of lycopene and eicosapentaenoic acid inhibits the proliferation of human colon cancer cells. J Nutr Biochem. 2009 Jun;20(6):426-34.
  10. Kirsh VA, Mayne ST, Peters U, Chatterjee N, Leitzmann MF, Dixon LB, Urban DA, Crawford ED, Hayes RB.A prospective study of lycopene and tomato product intake and risk of prostate cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Jan;15(1):92-8.
  11. Kong KW, Khoo HE, Prasad KN, Ismail A, Tan CP, Rajab NF. Revealing the power of the natural red pigment lycopene Molecules. 2010 Feb 23;15(2):959-87.
  12. HD Sesso, JE Buring, EP Norkus, JM Gaziano Plasma lycopene, other carotenoids, and retinol and the risk of cardiovascular disease in women. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 1, 47-53, January 2004
  13. Talvas J, Caris-Veyrat C, Guy L, Rambeau M, Lyan B, Minet-Quinard R, Lobaccaro JM, Vasson MP, Georgé S, Mazur A, Rock E. Di erential e ects of lycopene consumed in tomato paste and lycopene in the form of a puri ed extract on target genes of cancer prostatic cells. Am J Clin Nutr. 2010 Jun;91(6):1716-24.