Olej kokosowy niezdrowy jak smalec
26 października, 2018Po doniesieniach American Heart Association (AHA) pojawiło się mnóstwo wątpliwości związanych ze spożywaniem modnego ostatnio oleju kokosowego, ale zacznijmy od początku.
Jak wygląda wskazane dzienne spożycie (guideline daily amounts, GDA)?
Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla kobiet | |
---|---|
Składnik odżywczy | Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) |
Wartość energetyczna | 2000 kcal |
Białko | 50 g |
Węglowodany | 270 g |
Tłuszcz | nie więcej niż 70 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | nie więcej niż 20 g |
Błonnik | 25 g |
Sód (sól) | nie więcej niż 2,4 g (6 g) |
Cukry | nie więcej niż 90 g |
– w tym cukry dodane | nie więcej niż 50 g |
Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla mężczyzn | |
---|---|
Składnik odżywczy | Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) |
Wartość energetyczna | 2500 kcal |
Białko | 60 g |
Węglowodany | 340 g |
Tłuszcz | nie więcej niż 80 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | nie więcej niż 30 g |
Błonnik | 25 g |
Sód (sól) | nie więcej niż 2,4 g (6 g) |
Cukry | nie więcej niż 110 g |
– w tym cukry dodane | nie więcej niż 62,5 g |
źródło: mp.pl
Tłuszcze w diecie podstawowej powinny pokrywać około 25-30% zapotrzebowania na kalorie.
Tłuszcze dzielą się na zwierzęce i roślinne.
Tłuszcze zwierzęce zawierają kwasy tłuszczowe nasycone m.in. stearynowy, palmitynowy, masłowy, których nadmiar jest przyczyną m.in. otyłości i miażdżycy. Tłuszcze roślinne zawierają kwasy nienasycone m.in. linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, które dbają o naszą odporność, nawilżają skórę czy usprawniają zapamiętywanie.
Najlepszym źródłem tłuszczów roślinnych są oczywiście oleje oraz oliwa z oliwek – ta z pierwszego tłoczenia. Znajdziemy je również m.in. w orzechach laskowych, włoskich, ziemnych czy migdałach.
Wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Dzieci w wieku do 2 lat powinny spożywać 100 mg/dobę kwasu tłuszczowego DHA. W codziennej diecie dzieci starszych oraz młodzieży powinno znajdować się w sumie 250 mg kwasów tłuszczowych DHA i EPA.
I co z tym olejem kokosowym?
Tłuszcze odzwierzęce sprawiają, że wzrasta nam poziom “złego” cholesterolu (LDL). Olej kokosowy jako, że rośliny powinien być dla nas bardzo dobry, a tutaj psikus.
Niestety olej kokosowy tak samo jak i te odzwierzęce podnosi poziom LDL, czyli sprzyja otyłości i miażdżycy.
Ilość tłuszczów nasyconych jest zatrważająco duża:
- olej kokosowy 82%
- masło 63%
- wołowina 50%
- smalec 39%.
Pamiętajmy też, że zbyt mała ilość spożywanych tłuszczów też nie jest korzystna ze względu witamy A, D, E, K, które wchłaniają się z tłuszczami.
fot: pixabay.com
Źrodlo: AHA (American Heart Association)