Peganizm – co to jest, o co w tym chodzi i z czym się to je?

Peganizm – co to jest, o co w tym chodzi i z czym się to je?

2 stycznia, 2019 0 przez Łukasz Durajski

Kolejna dieta cud? A może kolejny trend, moda? Czy to faktycznie coś nowego, czy zadziała, czy to dieta dla każdego? Czego możemy się spodziewać?

W 2015 roku dr Mark Hyman stworzył podstawy diety pegańskiej. Jest to połączenie założeń diety paleolitycznej oraz wegańskiej. Tak … zgadza się, oba te nurty się mijają, wręcz zaprzeczają sobie! Podczas gdy jadłospis paleo obfituje w mięsne potrawy, w diecie wegańskiej wykluczamy wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Doktor Mark Hyman postanowił połączyć najlepsze zasady diety roślinnej i paleo. Autor nie wierzy w układanie innych jadłospisów dla różnych chorób. Uważa, że jest jedna skuteczna dieta, którą jest racjonalne żywienie: wybranie tego co najlepsze dla ciała i odrzucenie szkodliwych elementów. Doktor Hyman wyeliminował restrykcje, które towarzyszą wege oraz paleo.

Na czym polega peganizm, jakie produkty są dozwolone a jakie należy wykluczyć?

Głównym składnikiem diety, minimum 75% są warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym.

Produkty dozwolone:

  1. Jaja to bardzo ważny element diety, są bogatym źródłem wielu składników odżywczych.
  2. Mięso oraz ryby są dozwolone, lecz traktowana jako dodatek do warzyw.
  3. Dobrej jakości tłuszcze roślinne dostarczane z awokado, nasion lnu, chia, konopi, oliwy z oliwek, orzechów, kokosa.
  4. Umiarkowane spożycie warzyw strączkowych, co wynika z ich ciężkostrawności.

Produkty niedozwolone:

  1. Wykluczenie z diety nabiału, produktów na bazie mleka krowiego: jogurtów, maślanek, kefiru, serów. Dozwolone sporadycznie są produkty z mleka owczego i koziego.
  2. Wykluczenie z diety zbóż zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies) – jako źródło wszelkich stanów zapalnych w organizmie.
  3. Unikanie rafinowanego cukru. To nie nowość, że cukier szkodzi zdrowiu.

Czego możemy się spodziewać przechodząc na peganizm?

Dr Hyman zapewnia, że stosując się do zasad jego diety możemy liczyć na utratę zbędnych kilogramów, zwiększenie odporności, polepszenie wyglądu skóry i paznokci, eliminację objawów zespołu jelita drażliwego. Do jej zalet zalicza się również wyleczenie z niepłodności oraz unormowanie hormonów (o wow!).

Dieta pegańska to nurt zgodny z naturą. W myśl tej zasady produkty należy dobierać tak aby unikać niepotrzebnych, zbędnych składników, konserwantów itp. Warto zadbać o dobrej jakości produkty spożywcze, jak najmniej przetworzone.

Analizując założenia dr Hyman’a nie widzę jakiegoś nadzwyczajnego przełomu w dietetyce. Nawet więcej, wydaje mi się, że większość z nas jest na diecie pegańskiej. Moda na #glutenfree trwa już kilka dobrych lat. Mięsa jemy coraz mniej, a warzyw coraz więcej. Na całe szczęście społeczeństwo zaczęło doceniać JAKOŚĆ a nie ILOŚĆ. Co raz częściej wybieramy (co prawda) droższe, ale jakościowo lepsze produkty!

Podsumowując, dieta pegańska (peganizm) wydaje się być po prostu zwykłym, racjonalnym sposobem żywienia z wykluczeniem nabiału i glutenu. Zalecana jest diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny. Jeśli z jakiś względów nie możesz lub nie chcesz sięgać po produkty mleczne i gluten, dieta dr Marka Hyman’a jest właśnie dla Ciebie.

Czekam na Waszą opinię, może doświadczenia w kwestii diety pegańskiej.

 

 

Zachęcam też do obserwowania mojego profilu na Instagramie @goh_fit_fan znajdziesz tam jeszcze więcej pomysłów na pyszne śniadania! #365śniadańzjajem oraz na Facebooku Healty Eating