Zakupy w dobie pandemii koronawirusa

Zakupy w dobie pandemii koronawirusa

31 marca, 2020 1 przez Łukasz Durajski

Robienie zakupów to teraz bardzo duże wyzwanie. Zastanawiamy się czy można robić zakupy, jak je robić, aby się nie narażać.

– Stosować właściwą higienę rąk
– Stosować higienę kaszlu i oddychania
– Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
– Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
– Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
– W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

Główny Inspektor Sanitarny

nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)

koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60stC przez 30 min

Główny Inspektorat Sanitarny

Jak pracownicy pracujący przy produktach spożywczych powinni postępować?

  • higiena rąk
  • higiena kasłania/kichania
  • zasady bezpieczeństwa żywności
  • ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel)
  • osoby chore wykazujące ww. objawy nie mogą pracować w zakładach spożywczych.

Pracownicy branży spożywczej muszą myć ręce:
– przed rozpoczęciem pracy;
– przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona;
– po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
– po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
– po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
– po skorzystaniu z toalety;
– po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
– po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
– po kontakcie z pieniędzmi;

Główny Inspektorat Sanitarny

O czym pamiętać podczas zakupów w sklepie?

  • unikać przebywania w miejscach zatłoczonych,
  • utrzymywać odstępy w kolejkach,
  • higiena rąk,
  • higiena kasłania/kichania,
  • do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek – nie rękoma,
  • zabronione przebieranie i dotykanie  produktów (np. owoców, pieczywa).

W domu pamiętajmy, że należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski.

5 Kroków Do Bezpiecznej Żywności wg WHO

Bibliografia:

  1. https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route
  2. https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/
  3. https://gis.gov.pl/aktualnosci/targowiska-bazary-na-ktorych-sprzedawana-jest-zywnosc-zalecane-dzialania-zapobiegajace-zagrozeniu-epidemiologicznemu-covid-19-koronawirus/
  4. mz.gov.pl
  5. who.int
  6. cdc.gov