Żywienie podczas biegunki

Żywienie podczas biegunki

16 października, 2018 2 przez Łukasz Durajski

Podczas biegunki należy podawać jedzenie “miękkie”:

  • banany,
  • ryż,
  • gotowane ziemniaki,
  • gotowana marchewka,
  • pieczony kurczak bez skórki oraz tłuszczu.

 

Aby objawów nie zaostrzać nie należy podawać:

  • napojów z kofeiną (np. kawa czy cola),
  • tłustych, smażonych potraw,
  • jedzenia z dużą ilością błonnika (m.in. owoce cytrusowe),
  • słodyczy, ciastek, ciast.

 

U dzieci warto pamiętać, aby:

  • kontynuować karmienie piersią,
  • nawadniać płynami (najlepiej woda),
  • nie podawać słodkich soków, napojów i napojów gazowanych.

 

Najważniejsze zasady zapobieganiu rozprzestrzeniania się biegunki:

  • mycie rąk (woda z mydłem), szczególnie po zmianie pieluchy czy skorzystaniu z toalety,
  • ręczniki osobne dla każdego członka rodziny,
  • unikanie kontaktu z innymi dziećmi,
  • unikanie aktywności, np. basen przez 2 tyg.

 

 

Bibliografia

1. NICE – Diarrhoea and vomiting caused by gastroenteritis in under 5s: diagnosis and management, 2009, https://www.nice.org.uk/guidance/cg84

2. International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders, Diarrhoea (in Adults and Children), NIH Publication No. 11-2749,2011