Dieta a autyzm
21 września, 2018Etiologia autyzmu nie jest do końca poznana, niemniej bierze się pod uwagi kilka czynników, które predysponują do rozwoju autyzmu:
- genetyczne
- prenatalne i perinatalne (płeć męska, starszy wiek rodziców, stan zdrowia matki, infekcje wirusowe w ciąży, dotychczas przerwane ciąże, niedotlenienie okołoporodowe, poród wywoływany farmakologicznie, depresja)
- środowiskowe
Warto zwrócić uwagę, że dzieci z autyzmem mają szczególnie uwrażliwioną uwagę w kontekście tego co jedzą. U dzieci mamy z założenia wybiorczy mechanizm zjadania, natomiast u autystycznych pacjentów jest on szczególnie nasilony. Tego typu zachowania u dzieci autystycznych przyczyniają się do większych niedoborów w porównaniu do zdrowych rówieśników. Najczęściej dotyczy to mniejszej zawartości witaminy A, D i K oraz wapnia.
Autyzm a dieta bezglutenowa i bezkazeinowa
Dzieci z autyzmem mają częściej problemy gastryczne w stosunku do dzieci zdrowych. Produkty mleczne to podstawowe źródło pokarmu u dzieci do 1 r.ż. Gluten natomiast podawany jest od 6 m.ż. W randomizowanych badaniach nie potwierdzono jednoznacznie wpływu diety bezglutenowej i/lub bezkazeinowej na autyzm. W bardzo wielu badaniach sugeruje się brak wpływu eliminacji glutenu i kazeiny na poprawę zdrowia u dzieci z autyzmem.
Suplementy
Ze względu na wiele ograniczeń nie udało się wykonać wiarygodnych badań i zaleceń dotyczących stosowania suplementów w zakresie poprawy zdrowia u dzieci z autyzmem. Niemniej pojawiły sie badania, w których wykazano:
- poprawę snu przy stosowaniu preparatów multiwitaminowych
- korzystny wpływ L-karnityny na wystąpienie objawów autyzmu
- poprawę w interakcjach społecznych przy stosowaniu THB (tetrahydobiopteryny)
Dieta ketogenna
W tym przypadku mówimy o spożywaniu produktów wysokotłuszczowych, niskobiałkowych i niskowęglowodanowych.
Zaleca się stosowanie tej diety u dzieci z autyzmem przez okres około 2-3 lat. Dieta ta przyczynia się do złagodzenia objawów autyzmu.
Dieta niskoszczawianowa
W badaniach naukowych wykazano, że u dzieci z autyzmem występuje 3-krotnie większe stężenie szczawianów niż u dzieci zdrowych. Tym samym powstało założenie, że powinniśmy ograniczyć ilość szczawianów w diecie u dzieci autystycznych.
Produkty bogate w szczawiany:
- szpinak
- burak
- czarna herbata
- figi
- cytryna
- ciemne wingrono
- płatki owsiane
- orzeszki ziemne
Pobieżnie potraktowanie tematu.
Praktycznie około 30 różnych związków czynnych jest konieczna dla prawidłowego przywrócenia zakłóconych szlaków metabolicznych.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz Carowicz
Mgr.farm
Terapeuta biomedyczny dzieci z ASD