Zakupy w dobie pandemii koronawirusa
31 marca, 2020Robienie zakupów to teraz bardzo duże wyzwanie. Zastanawiamy się czy można robić zakupy, jak je robić, aby się nie narażać.
– Stosować właściwą higienę rąk
Główny Inspektor Sanitarny
– Stosować higienę kaszlu i oddychania
– Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
– Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
– Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
– W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych
nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60stC przez 30 min
Główny Inspektorat Sanitarny
Jak pracownicy pracujący przy produktach spożywczych powinni postępować?
- higiena rąk
- higiena kasłania/kichania
- zasady bezpieczeństwa żywności
- ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel)
- osoby chore wykazujące ww. objawy nie mogą pracować w zakładach spożywczych.
Pracownicy branży spożywczej muszą myć ręce:
Główny Inspektorat Sanitarny
– przed rozpoczęciem pracy;
– przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona;
– po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
– po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
– po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
– po skorzystaniu z toalety;
– po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
– po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
– po kontakcie z pieniędzmi;
O czym pamiętać podczas zakupów w sklepie?
- unikać przebywania w miejscach zatłoczonych,
- utrzymywać odstępy w kolejkach,
- higiena rąk,
- higiena kasłania/kichania,
- do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek – nie rękoma,
- zabronione przebieranie i dotykanie produktów (np. owoców, pieczywa).
W domu pamiętajmy, że należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski.
5 Kroków Do Bezpiecznej Żywności wg WHO
Bibliografia:
- https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route
- https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/
- https://gis.gov.pl/aktualnosci/targowiska-bazary-na-ktorych-sprzedawana-jest-zywnosc-zalecane-dzialania-zapobiegajace-zagrozeniu-epidemiologicznemu-covid-19-koronawirus/
- mz.gov.pl
- who.int
- cdc.gov
To myc/ odkazić te opakowania przed włożeniem do lodówki ? Np pakowany ser w plastrach czy jogurty ..
Zgłupieć można od nadmiaru informacji ..
Pozdrawiam ! Wszystkiego dobrego !