Żywienie podczas biegunki
16 października, 2018Podczas biegunki należy podawać jedzenie “miękkie”:
- banany,
- ryż,
- gotowane ziemniaki,
- gotowana marchewka,
- pieczony kurczak bez skórki oraz tłuszczu.
Aby objawów nie zaostrzać nie należy podawać:
- napojów z kofeiną (np. kawa czy cola),
- tłustych, smażonych potraw,
- jedzenia z dużą ilością błonnika (m.in. owoce cytrusowe),
- słodyczy, ciastek, ciast.
U dzieci warto pamiętać, aby:
- kontynuować karmienie piersią,
- nawadniać płynami (najlepiej woda),
- nie podawać słodkich soków, napojów i napojów gazowanych.
Najważniejsze zasady zapobieganiu rozprzestrzeniania się biegunki:
- mycie rąk (woda z mydłem), szczególnie po zmianie pieluchy czy skorzystaniu z toalety,
- ręczniki osobne dla każdego członka rodziny,
- unikanie kontaktu z innymi dziećmi,
- unikanie aktywności, np. basen przez 2 tyg.
Bibliografia
1. NICE – Diarrhoea and vomiting caused by gastroenteritis in under 5s: diagnosis and management, 2009, https://www.nice.org.uk/guidance/cg84
2. International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders, Diarrhoea (in Adults and Children), NIH Publication No. 11-2749,2011
☺ idealny artykuł w idealnym momencie
przede wszystkim nawadnianie dodatkowo, to bardzo ważne… Ja na przykład jak moje dzieci maja biegunkę, co bardzo często się zdarza, to zawsze podaje im orsalit bananowy bo wiem,że on porządnie nawadnia i sprawia, gospodarka wodno elektrolitowa jest unormowana