
Co to jest skwalen i jaką pełni rolę?
18 listopada, 2019Skwalen jest zaliczany do lipidów (ale nie jest tłuszczem). Stanowi składnik płaszcza lipidowego naszej skóry (11%) oraz tłuszczu wątroby rekina (60-85%). Stanowi prekursor cholesterolu.
Jest bezzapachowy i bezbarwny.
Odkryty został w 1906 roku przez doktora Tsujimoto z Japonii. Posiada on kilka cennych właściwości:
- antybakteryjne,
- antykancerogenne,
- odżywcze,
- regenerujące.
Wiąże on tlen z wody i dostarcza do komórek. Najwięcej skwalenu posiadają dzieci, niestety sukcesywnie z biegiem lat posiadamy go coraz mnie, najbardziej widoczny spadek jest u 30-40-latków.
Źródłem skwalenu mogą być:
Zawartość [mg/100g] | |
Oliwa z oliwek | 685,5 |
Oliwa z amarantusa | 630 |
Nasiona z amarantusa (eduilis) | 590 |
Nasiona z amarantusa (cruentus) | 380 |
Olej kukurydziany | 27,9 |
Ser parmezan | 9,6 |
Żółtko | 4,7 |
Tuńczyk | 3 |
Orzeszki ziemne | 2,2 |
Kaczka | 2,1 |
Nerki/wątroba wołowe | 1,9 |
Margaryna | 1,7 |
Kurczak | 1,6 |
Jakie właściwości ma skwalen?
- właściwości przeciwutleniające,
- normalizuje poziom cholesterolu we krwi,
- wspiera utrzymywanie w skórze składników odżywczych,
- redukuje ryzyko powstawania raka jelita, piersi i skóry,
- redukuje ryzyko chorób serca,
- ochrona kancerogenna przed środkami chemicznymi,
- wspiera układ immunologiczny.
Poprawa lipidogramu, czyli poziomu naszych lipidów jest bardzo widoczna. Ilość do 500 mg/dzień zwiększa poziom HDL („dobry” cholesterol), zmniejsza poziom LDL („zły” cholesterol). A dawka 860 mg na dobę zmniejszała poziom ogólnego cholesterolu.
Zalecana dawka skwalenu na dobę wynosi 11mg. W przypadku pacjentów onkologicznych ta dawka wynosi od 2000 do 5000 mg na dobę.
Bibliografia:
- L. Tjan “Squalene. The miraculous essential omega -2 oil. Secrets from the sea.”
- J.P. Taylor „ The selective extraction of squalene from the other components of deep-sea shark liver oils using; a) the crystallization of urea complexes, b) liquid-liquid sol,vent extraction.” 1998
- H. Sobel, J. Marmorston“The possible role of squalene as a protective agent in sebum.”Cancer Res. 1955
- H. Sun “Fractionation of squalene from amaranth seed oil. JAOCS, vol.74, no. 4, 1997
- S. Buddhan “Protective e ect of dietary squalene supplementation on mitochondrial function in liver of aged rats.” Prostaglandins, Leucotriens, Essential Fatty Acids 76: 349-355, 2007
- K.N. Desai „The preventive and therapeutic potential of the squalene – containing compound, Roidex, on tumor promotion and regression.” Cancer Letters 101: 93-96, 1996
- G.S. Kelly “Squalene and its potential clinical uses.” Alternative Medicine Review 1999, 4 (1) 29 – 36.
- R. Owen Olive – oil consumption and health: the possible role of antioxidants.
- A. Trichopoulou “Consumption of olive oil and speci c food groups in relation to breast cancer risk in Greece.” J Natl Cancer Inst. 87(2):110-6, 1995
- E. Ryan „ Phytosterol, squalene, tocopherol kontent and fatty acid pro le of selected seeds, grains, and legumes.” Plant Foods Hum. Nutr. 62: 85-91, 2007
- B. Das “In vitro cytoprotective activity of squalene on a bone marrow versus neuroblastoma model of cisplatin-induced toxicity: implications in cancer chemotherapy.” European Journal of Cancer 39: 2556 – 2565, 2003
- S. Senthilkumar “E ect of squalene on cyclophosphamide – induced toxicity.” Clinica Chimica Acta 364: 335-342, 2006
- Y. Tomita “Immunological role of vitamin A and its related substances in prevention of cancer.” Nutr Cancer 5:187-194, 1983
- H. Newmark“Squalene, olive, and cancer risk: A review and hypthesis.”Cancer Epidem. Biomark. Prevent. 6: 1101-1103, 1997
- Tchórzewski H., E. Głowacka, M. Banasik, P. Lewkowicz: Wpływ diety bogatej w związki alkilogliceroli, squalenu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu n-3 na niektóre zjawiska odporności naturalnej u zdrowych. Polski Merkuriusz Lekarski 2005, 18, 303-306
- Y. Aguilera “The protective role of squalene in alcohol damage in the chick embryo retina.” Exp. Eye Res. 80: 535-543, 2005
- A. Chugh “Squalene epoxidase as hypocholesterolemic drug target revisited.” Progress in Lipid Res. 42:37-50, 2003
- H.T. Khor “ E ect of squalene, tocotrienols and –tocopherol supplementations in the diet on serum and liver lipids in the hamster.” Nutr. Res. Vol.17, no. 3, pp. 475-483, 1997
- Pol. Merk. Lek., 2005 XVIII,108,686-692
- High- and Low-Fat Dairy Intake, Recurrence, and Mortality After Breast Cancer Diagnosis. Candyce H. Kroenke, Marilyn L. Kwan, Carol Sweeney, Adrienne Castillo, Bette J. Caan, JNCI J Natl Cancer Inst rst published online March 14, 2013