Co to jest skwalen i jaką pełni rolę?

Co to jest skwalen i jaką pełni rolę?

18 listopada, 2019 0 przez Łukasz Durajski

Skwalen jest zaliczany do lipidów (ale nie jest tłuszczem). Stanowi składnik płaszcza lipidowego naszej skóry (11%) oraz tłuszczu wątroby rekina (60-85%). Stanowi prekursor cholesterolu.

Jest bezzapachowy i bezbarwny.

Odkryty został w 1906 roku przez doktora Tsujimoto z Japonii. Posiada on kilka cennych właściwości:

  • antybakteryjne,
  • antykancerogenne,
  • odżywcze,
  • regenerujące.

Wiąże on tlen z wody i dostarcza do komórek. Najwięcej skwalenu posiadają dzieci, niestety sukcesywnie z biegiem lat posiadamy go coraz mnie, najbardziej widoczny spadek jest u 30-40-latków.

Źródłem skwalenu mogą być:

Zawartość [mg/100g]
Oliwa z oliwek 685,5
Oliwa z amarantusa 630
Nasiona z amarantusa (eduilis) 590
Nasiona z amarantusa (cruentus) 380
Olej kukurydziany 27,9
Ser parmezan 9,6
Żółtko 4,7
Tuńczyk 3
Orzeszki ziemne 2,2
Kaczka 2,1
Nerki/wątroba wołowe 1,9
Margaryna 1,7
Kurczak 1,6

Jakie właściwości ma skwalen?

  • właściwości przeciwutleniające,
  • normalizuje poziom cholesterolu we krwi,
  • wspiera utrzymywanie w skórze składników odżywczych,
  • redukuje ryzyko powstawania raka jelita, piersi i skóry,
  • redukuje ryzyko chorób serca,
  • ochrona kancerogenna przed środkami chemicznymi,
  • wspiera układ immunologiczny.

Poprawa lipidogramu, czyli poziomu naszych lipidów jest bardzo widoczna. Ilość do 500 mg/dzień zwiększa poziom HDL („dobry” cholesterol), zmniejsza poziom LDL („zły” cholesterol). A dawka 860 mg na dobę zmniejszała poziom ogólnego cholesterolu.

Zalecana dawka skwalenu na dobę wynosi 11mg. W przypadku pacjentów onkologicznych ta dawka wynosi od 2000 do 5000 mg na dobę.

Bibliografia:

  1. L. Tjan “Squalene. The miraculous essential omega -2 oil. Secrets from the sea.”
  2. J.P. Taylor „ The selective extraction of squalene from the other components of deep-sea shark liver oils using; a) the crystallization of urea complexes, b) liquid-liquid sol,vent extraction.” 1998
  3. H. Sobel, J. Marmorston“The possible role of squalene as a protective agent in sebum.”Cancer Res. 1955
  4. H. Sun “Fractionation of squalene from amaranth seed oil. JAOCS, vol.74, no. 4, 1997
  5. S. Buddhan “Protective e ect of dietary squalene supplementation on mitochondrial function in liver of aged rats.” Prostaglandins, Leucotriens, Essential Fatty Acids 76: 349-355, 2007
  6. K.N. Desai „The preventive and therapeutic potential of the squalene – containing compound, Roidex, on tumor promotion and regression.” Cancer Letters 101: 93-96, 1996
  7. G.S. Kelly “Squalene and its potential clinical uses.” Alternative Medicine Review 1999, 4 (1) 29 – 36.
  8. R. Owen Olive – oil consumption and health: the possible role of antioxidants.
  9. A. Trichopoulou “Consumption of olive oil and speci c food groups in relation to breast cancer risk in Greece.” J Natl Cancer Inst. 87(2):110-6, 1995
  10. E. Ryan „ Phytosterol, squalene, tocopherol kontent and fatty acid pro le of selected seeds, grains, and legumes.” Plant Foods Hum. Nutr. 62: 85-91, 2007
  11. B. Das “In vitro cytoprotective activity of squalene on a bone marrow versus neuroblastoma model of cisplatin-induced toxicity: implications in cancer chemotherapy.” European Journal of Cancer 39: 2556 – 2565, 2003
  12. S. Senthilkumar “E ect of squalene on cyclophosphamide – induced toxicity.” Clinica Chimica Acta 364: 335-342, 2006
  13. Y. Tomita “Immunological role of vitamin A and its related substances in prevention of cancer.” Nutr Cancer 5:187-194, 1983
  14. H. Newmark“Squalene, olive, and cancer risk: A review and hypthesis.”Cancer Epidem. Biomark. Prevent. 6: 1101-1103, 1997
  15. Tchórzewski H., E. Głowacka, M. Banasik, P. Lewkowicz: Wpływ diety bogatej w związki alkilogliceroli, squalenu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu n-3 na niektóre zjawiska odporności naturalnej u zdrowych. Polski Merkuriusz Lekarski 2005, 18, 303-306
  16. Y. Aguilera “The protective role of squalene in alcohol damage in the chick embryo retina.” Exp. Eye Res. 80: 535-543, 2005
  17. A. Chugh “Squalene epoxidase as hypocholesterolemic drug target revisited.” Progress in Lipid Res. 42:37-50, 2003
  18. H.T. Khor “ E ect of squalene, tocotrienols and –tocopherol supplementations in the diet on serum and liver lipids in the hamster.” Nutr. Res. Vol.17, no. 3, pp. 475-483, 1997
  19. Pol. Merk. Lek., 2005 XVIII,108,686-692
  20. High- and Low-Fat Dairy Intake, Recurrence, and Mortality After Breast Cancer Diagnosis. Candyce H. Kroenke, Marilyn L. Kwan, Carol Sweeney, Adrienne Castillo, Bette J. Caan, JNCI J Natl Cancer Inst rst published online March 14, 2013